Ceiling

Creativity takes center stage - Case Study

April 25, 2017

Rockfon CurvGrid’s™ Unique Design Overcomes Challenging Installation. From the 600 seats in the new Bradley Central High School Fine Arts Center auditorium, proud families and community members watch young actors, dancers, singers and musicians take the stage. Also attracting the eyes of the audience will be the creative design of the auditorium ceiling, where beautifully curved clouds seem to float and dance in a performance of their own.

A Community Gem
Located in Cleveland, Tennessee, Bradley Central High School is a National School of Excellence serving 1700 students in grades 9 through 12. When plans were made to construct a new fine arts center, continuing that standard of excellence was a priority, even within a tight budget and time frame.

The 25,000 square-foot-building was designed to house a 600-seat auditorium with new lighting and sound systems, dressing rooms, a band room and a choral room, classrooms plus a lobby and gathering space. The school district wanted the $3.3 million project completed within 12 months, with a grand opening by the end of the 2011 school year.

“Our goal was to create a little gem for the high school campus,” notes Angie Lyon, project architect with KBJM Architects. “We wanted this to be a showpiece, with lots of natural light and upgraded finishes.”

A Compelling Performance
Taking center stage in the project was the auditorium, where Lyon worked to shape the space in a way that complemented the creativity of student performers. Using the space above the audience was an integral part of the design. Lyon chose the Rockfon CurvGrid™ ceiling system to create the look she envisioned. “I didn’t want a traditional flat ceiling,” said Lyon. “My vision was for a feeling of movement, something that would draw the eye. [Rockfon] CurvGrid is fluid and dynamic.”

Lyon chose the Rockfon CurvGrid two-directional suspension system with flexible metal panels in Morning Dew, a soft, metallic gold color. The color selection complemented the warm golds and yellows used throughout the Fine Arts Center interior...

 

Click here to view the complete case study document.